Meny

Verktøylinje

Søk

EBUSCO-agent Bjarne Jordal har stor tro på el-bussen som nå skal settes i trafikk i Stavanger. Foto: Arne Danielsen.
EBUSCO-agent Bjarne Jordal har stor tro på el-bussen som nå skal settes i trafikk i Stavanger. Foto: Arne Danielsen.

Elektriske busser inntar bygatene

Den nederlandske produsenten EBUSCO hadde verdenspremiere på sin helelektriske 12 meters bybuss på IAA i Hannover. Allerede denne høsten vil to slike busser bli satt inn i rutetrafikk i Stavanger. Dermed er en ny etappe tilbakelagt på «den elektriske vegen»: Fra prøvekjøring til ordinær trafikk.
Publisert: 29.10.2014

EBUSCO er et nederlandsk selskap som er i partnerskap med den kinesiske bussprodusenten YinTong (YTP), som allerede har 300 tilsvarende elbusser i drift i Kina.

Flere produsenter kunne presentere elektriske busser. Volvo lanserte sin nye «Volvo 7900 Electric Hybrid» som er utstyrt med både diesel- og elektro­motor/ litiumbatteri, og som lades opp på endeholdeplassene via en tak­montert strømavtager. Energibruken er hele 60 prosent lavere enn på en moderne dieselbuss, hevder Volvo. Solaris presenterte en atten meter lang fullelektrisk leddbuss, «Solaris Urbino 18 electric» som vil ha forskjellig ladesystem etter hvor bussene settes i drift. VDL tilbød messedeltakerne å selv prøve hvor greit det var å kjøre den helelektriske «VDL Citea SLF-120 Electric», der kunden kan velge mellom forskjellige elektro­motorer og batteripakker etter behov. Kundene ser derimot ut til å være avventende, et virkelig «take off» lar foreløpig vente på seg.

Les artikkelen her

Bunntekst